Zehnder balansventilatie training op locatie
“Welke eisen stelt het Bouwbesluit aan de ventilatievoorziening van een woning?”
Dat ThermoNoord een begrip is op warmwater gebied blijkt wel uit het feit dat bij een duurzame uitbreiding van een warmwater installatie de klant terugkomt bij de eerste leverancier van de installatie.
Bij zwembad het Kalverdijkje in Leeuwarden bleek dit ook het geval. Gezond een baantje trekken en na afloop lekker genieten van een heerlijk kopje koffie met wat lekkers, is heel goed mogelijk in zwembad Kalverdijkje in Leeuwarden. Met een prachtig 25-meter bassin en een extra verwarmd doelgroepenbad is het heerlijk zwemmen in speciaal behandeld water.
Door de oude installatie van het fabricaat Sile kwam installateur P. de Vries uit Leeuwarden al gauw op het spoor van ThermoNoord. P. de Vries installatietechnieken BV is een dynamisch bedrijf en opereert voornamelijk in de Noordelijke provincies, met Leeuwarden als thuisbasis. Edwin Goudberg van P. de Vries en ThermoNoord warmwater productspecialist Hayco de Kroon namen het werktuigkundig bestek onder handen en kwamen tot een passende duurzame installatie.
De huidige indirect gestookte warm tapwater opwekking bleef gehandhaafd. Wel was de eis om aan de bestaande boilers een zonnewarmte-installatie toe te voegen dat de maximale benutting van zonnewarmte kon garanderen.
Uitgangsvermogen was 20 kW met de mogelijkheid dit in een later stadium te verdubbelen. Er is gekozen voor 24 zonnepanelen van het fabricaat Cosmo in combinatie met de DeJong RVS zonneboiler van 500 liter. Deze zonneboiler dient met voorkeur de bestaande voorraadboilers op te warmen, welke het zwembad van warmwater voorzien. Om de effectiviteit van de zonneboiler te vergroten is ook de zwemwater installatie van het wedstrijd- en doelgroepenbad met zonnewarmte verwarmd. Dit gebeurt via 2 in het concept opgenomen Swep platenwisselaars. Daarnaast is er een Legionella spoeling opgenomen door middel van een centraal aangestuurde Grundfos pomp die via de naverwarmer de zonneboiler thermisch desinfecteert. Een mooi voorbeeld van een combinatie toepassing van duurzame zonnewarmte op verwarmings- en warm tapwater gebied.
De aanschaf van een Cosmo Solar pakket is nu extra aantrekkelijk want de ISDE regeling geldt sinds 1 januari 2016. De Cosmo Solar pakketten staan vermeld op de apparatenlijst RVO; http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie/voor-welke-apparaten/zonneboilers.
Naar aanleiding van training bij het kenniscentrum “Zehnder Academy” te Zwolle voor de ThermoNoord productspecialisten hebben we besloten deze training dichter bij de markt te brengen. Jos Bouman opleidingstrainer van Zehnder nam de uitdaging van ThermoNoord De Goorn aan om op locatie deze cursus te geven. Maar liefst 35 installateurs waren present op deze avond. Dit geeft maar aan hoe actueel een goed ventilatiesysteem is op dit moment.
Even in vogelvlucht waar de training over gaat:
- ontwerp / regelgeving
- inregelen
Welke eisen stelt het Bouwbesluit aan de ventilatievoorziening van een woning?
Bouwbesluit gaat over veiligheid en gezondheid van gebouwen. Het bouwbesluit regelt o.a. de luchthoeveelheden benodigd voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Bij de bouwvergunningaanvraag moet aangetoond worden dat aan het Bouwbesluit voldaan wordt.
Om zelf te kunnen berekenen wat de benodigde luchthoeveelheden zijn, dient u het volgende te kunnen onderscheiden:
Verblijfsgebied:
“Geheel van woon- en slaapkamers op een bepaalde verdieping”.
Veel woningen hebben twee of drie verblijfsgebieden, nl; ”begane grond, eerst verdieping en tweede verdieping”.
Verblijfsruimte: “afzonderlijke woon- en slaapkamers”.
Let op, voor een verblijfsgebied geldt de eis dat minimaal 50% van de toegevoerde lucht rechtstreeks van buiten moet komen. Overstroomvoorzieningen minimaal 12 cm2 per l/s waarbij de lucht 2 keer mag overstromen.
Luchttoevoer: | |
Verblijfsgebied per m2 | 3,24 m3/h 0,9 l/s |
Verblijfsgebied | min. 25 m3/h 7 l/s |
Verblijfsruimte per m2 | 2,50 m3/h 7 l/s |
Verblijfsruimte | min. 25 m3/h 7/s |
Luchtafvoer: | |
Toilet | 25 m3/h 7 l/s |
Badkamer | 50 m3/h 14 l/s |
Keuken | >75 m3/h 21 l/s |
Wasmachine ruimte < 2 m2 | 25 m3/h 7 l/s |
> 2 m2 | 50 m3/h 14 l/s |
Technische ruimte | 25 m3/h 7 l/s |
Berging | 25 m3/h 7 l/s |
Het uitgangspunt is dat bij een woning niet elke ruimte gelijktijdig wordt gebruikt. De totale capaciteit van een centrale ventilatievoorziening mag echter niet kleiner zijn dan 70% van de optelsom van de voorgeschreven ventilatiecapaciteiten van alle op de centrale ventilatievoorziening aangesloten verblijfsgebieden. De totaal benodigde ventilatiecapaciteit behoeft dus niet een optelsom te zijn van de in de verschillende verblijfsgebieden benodigde capaciteit te zijn. Natuurlijk moet elk verblijfsgebied op enig moment kunnen beschikken over de bedoelde benodigde capaciteit.
Om te voorkomen dat men een, voor een gezond binnenmilieu noodzakelijke, installatie wegens geluidoverlast uitschakelt, is een maximum gesteld aan de geluidsproductie van installaties voor warmteopwekking, warmteterugwinning en luchtverversing. Het volgens NEN 5077 bepaalde karakteristieke installatiegeluidsniveau in een verblijfsruimte is voor de hiervoor genoemde installaties tezamen ten hoogste 30 dB(A). Opgemerkt wordt dat bij de berekening van het karakteristieke installatiegeluidsniveau wordt uitgegaan van het niveau dat optreedt in de hoogste stand van het voorgeschreven regelbereik van die installatie voor normale langdurige aanwezige ventilatiestromen.
Geluidoverdracht kan worden beperkt door:
- juiste wandconstructie / gebruik montagestoel
- afgesloten ruimte
- geluidempers
Geluidsproductie kan worden beperkt door:
- luchtverdeelsysteem juist dimensioneren
- inregelen
- onderhoud
Toepassen van een goede geluidsdemper is een must.
- akoestische slang
- flexibele geluiddemper
- vaste geluiddemper
Luchtzijdig inregelen een noodzaak
Waarom zouden we in vredesnaam de moeite nemen om een ventilatiesysteem in te regelen?
Niet alleen omdat het kan, maar gewoon omdat het moet:
- voldoen aan eisen BouwBesluit
- optimaal rendement bij WTW
- onnodig energieverbruik voorkomen
- geluidsniveau moet zo laag mogelijk zijn
- gebruiker/bewoner heeft recht op een goed en gezond binnenklimaat
Handelingen:
1. Weet wat je meet
2. Ramen/deuren sluiten
3. Controleren overstroomvoorzieningen (12 cm2 per l/s)
4. Ventilatie op hoogstand (stand 3)
5. Ventielen volledig open
6. Luchthoeveelheden meten
7. Ventilator op- of terug toeren
8. Ventielen onderling in verhouding brengen
9. Meetrapportage maken
10. Ventielen borgen (optioneel)
Zorgen dat de juiste luchthoeveelheid op de juiste plaats wordt aangevoerd of wordt afgevoerd bij een zo laag mogelijk energieverbruik en geluidsniveau.